JAKOB TOLSTRUP: STRANGE TO MEET YOU

Jakob Tolstrups nye udstilling ”strange to meet you” på MOHS EXHIBIT, er på én gang et tilbageblik på dengang, hvorfra han står lige nu, en tilbagevenden til maleriet og en stædig hyldest til det grimme.
De velkendte satiriske kommentarer til hverdagen, der har præget billedkunstneren Jakob Tolstrups tegninger, er i højere grad blevet til et mere indadvendt og åbent univers om før og nu. Ikke mindst den supernaive børneverden, der udspillede sig da man helt uden dikkedarer pillede bussemænd og åd dem. Dengang man havde stålsatte ambitioner om at blive cowboy, eller indianer mens mor og far gik rundt og var utroligt voksne, deprimerede, kedelige og fantasiløse.Med udstillingen Strange to meet you er det dog ikke det hyper-sentimentale, der er i fokus. Men snarere den nærmest absurde kløft mellem barn og voksen som den 28-årige billedkunstner prøver at afsøge og illustrere. ”Jeg er på ingen måder i færd med at skildre klicheen om den tabte tid, men prøver egentlig bare at forholde mig til skellet mellem en børne- og voksenverden, som jo er ekstremt forskelligartet” siger han og fortsætter: ”for så vidt er billederne en dagbog om dengang, skrevet i dag. Den analytiske bevidsthed man som voksen opbygger, ligger jo milevidt fra den nærmest stupide mangel på indsigt man render rundt med i sin barndom. Eksempelvis er flygtighed jo nærmest en stabil faktor som barn, hvor situationer og begivenheder kommer som belejlige perler på en snor. Derimod bliver flygtigheden som ansvarlig voksen snarere en angstprovokerende stressfaktor af informationer, mennesker, karriere og socialisering, der stiller krav om mening og valg”.
Modspil til pænhedens regimeDe barnlige flashbacks, er dog ikke udstillingens enlige røde tråd. Tolstrups iagttagelser af det grimme og livets kantede og paradokse situationer er både gennemgående på den kommende udstilling, som det er i mange af hans tidligere værker. ”Denne gang er mine lærreder bare ikke lige så eksplicitte og satiriske som mine tegninger. Jeg er nok blevet en anelse mere introvert, men synes dog ikke at mine billeder er blevet mere lukkede om sig selv af den grund. Tværtimod synes jeg at de er blevet åbnet mere op for beskuerens egne fortolkninger. Og egentlig tror jeg bare, at jeg forsøger at afsøge alle de underlige sider jeg kan iagttage af mig selv og den verden jeg lever i. Både det der lå, og det der opstår i følgevirkningerne af at blive voksen. Grundlæggende er min tilgang dog primært at skildre de steder, eksistenser og situationer, der giver Ikeaficeringen og pænhedens regime modspil”, slutter han.